Språk:
  • Skandinavisk Fabrik
  • Prisgaranti
  • Snabb leverans
Din varukorg är tom

Guide till verkstadsinredning 2024

På denna sida hittar du en snabbguide om hur du gör en verkstadsinredning av hög kvalitet och för det ändamål du behöver.


Den optimala verkstadslayouten

När du ska bygga en ny verkstad eller ändra en befintlig verkstadsinredning i ditt företag eller hemma kan det finnas många utmaningar som du måste ta hänsyn till.

Du känner säkert redan till många av de utmaningar du kan stöta på, men det finns också många saker du ofta glömmer som kan orsaka problem på en verkstad senare.

Med denna guide får du råd för att undvika olämpliga och eventuellt dyra val i din verkstadslayout och samtidigt optimera den så mycket som möjligt.


Innan du sätter igång med verkstadsinredning


Innan du börjar bygga din verkstad och välja inventarier måste du veta dessa saker om din verkstad:

Tänk på dina behov – Vad ska du i princip kunna använda din verkstad till? Företags/professionell verkstad, eller privat verkstad för t ex bilar, cyklar etc. verkstadsarbete för hemmet.

Verkstadens interiör


Tänk på kritiska punkter i förhållande till själva byggnaden - Var finns de tekniska installationerna, tillträdesförhållanden i förhållande till storleken på föremålen som ska arbetas med i verkstaden, utrymmesfördelning, ev. vattenförsörjning, behöver du ventilation/utsug, värme och isolering, underlaget mm.

Ska verkstaden användas för flera olika ändamål


När du har bestämt vad du behöver arbeta med i din verkstad kan du bestämma tillträdesförhållanden, ventilation för t ex målning/lackering, verkstadens underlag (plattor som underlag kan till exempel gå sönder om saker tappas eller tunga föremål körs iväg in på, aktuella mängder, ev värme- och ljudisolering mm.

Säkerställ bra belysning


För att fungera optimalt är det nödvändigt med bra och enhetlig belysning. Eventuellt. sektionsbelysning, med separat på och av.

Förvaringsutrymme – hyllor, skåp och verkstadsbrädor som stansade brädor och stansade brädkrokar


Rätt förvaring är viktigt. Både för att kunna hålla ordning och för att kunna städa verkstaden. Samtidigt kan det vara nödvändigt att utvalda föremål som ska förvaras kräver t.ex. som ska låsas, till exempel bilnycklar eller särskilt dyra verktyg.

Hyllor och hålplåtar ska dimensioneras för belastning och storlek på de föremål som ska ligga på hyllorna eller hänga på hålplåtarna och placeras så att det är bekvämt att komma åt dem.

Låsta skåp för nycklar, färg och lack, farligt avfall, dyra verktyg m.m. kan vara en nödvändighet. Dessutom kan nyckelskåp och stålskåp vara en bra lösning för dig.

Har du höga hyllor som du behöver för att kunna nå måste du ha gjort plats för en passande stege. Eventuellt. en trappstege med hög säkerhet vid upp- och nertransport av material eller annat.

Smarta inredningslösningar


Förutom bokhyllor (med justerbara hyllor) och skåp som går att låsa kan verkstadslådor och flexibla bord vara smarta idéer. En arbetsbänk byggd med hjul under kan vara praktisk om det finns arbete som underlättas av en flexibel och flyttbar arbetsbänk.

Har du flera olika verktyg, till exempel mindre geringssågar som växlas mellan och säkras med skruvklämmor, finns det utrymme att spara.

Ett eller flera bra arbetsbord


Har du plats för ett eller flera arbetsbord kan du med fördel använda ett till t.ex. för att fästa en bänkslip eller andra ofta använda verktygsmaskiner.

Placering av uttag för elverktyg och laddning


Många verktyg idag är elektriska och kräver ström. Detsamma gäller andra maskiner som verkstadsdammsugare, kompressorer för tryckluft, geringssågar, slipmaskiner, laddstationer m.m.

Få ytterligare råd från vårt team


Ovanstående är en snabbguide som ger en bra inblick i förberedelse, planering och inköp av dina förvaringsställ. För frågor eller andra förfrågningar står vi på Erfa Inventar redo att hjälpa alla typer av företag att svara på dina frågor om hur man får ett optimalt förvaringsarrangemang. Sök gärna ytterligare råd via:

Mail: info@erfahylllargret.se
Tel.:  (+46) 10-750 25 81